Skip to content
Foto: Andrej Rijavec

Thomas Breganti: Najmlajši strelec lanske sezone 2. SNL

Pogovarjali smo se z mladim perspektivnim Thomasom Bregantijem. Igralec letnik 2002 je že kot kadet začel pridno nabirati minute v članski ekipi Vitanest Bilje.

V ND Bilje si prestopil iz zamejskega kluba Kras že pri 14-ih letih. Kako si se odločil za ta korak?

Hotel sem se pomeriti v prvi slovenski ligi po devetih letih igranja v italijanski amaterski ligi. Izkušnja se je pokazala kot pozitivna, saj sem zabil kar 16 golov. 

Živiš v Devinu v Italiji, srednjo šolo pa obiskuješ v Novi Gorici, treniraš pa v Biljah. Kako ti je to uspelo uskladiti?

Med tednom prespim v dijaškem domu Nova Gorica in se na treninge peljem s soigralci ali trenerjem. Med vikendi pa se vračam domov. 

Kako bi opisal pogoje za nogometni razvoj igralcev v Biljah? Bi priporočal tudi tvojim zamejskim vrstnikom treniranje in igranje v našem klubu?

Pogoji v Biljah so primerni, vendar kot pri vsaki zadevi verjamem, da bi lahko le te še izboljšali. Mojim zamejskim vrstnikom pa bi vsekakor svetoval igranje v Biljah, saj imajo veliko več možnosti razvoja, kot v klubih v Italiji v naši okolici.

Rojen si sicer v Trstu, ampak imaš tudi slovensko državljanstvo. Že hitro si opozoril nase in si prislužil tudi vpoklic v slovensko reprezentanco U15. Krstni nastop si imel 25. aprila 2017 na mednarodnem turnirju narodov. Kako se spominjaš teh dogodkov?

Vedno, ko pomislim na te trenutke sem izredno vesel, da sem dosegel tak uspeh, sicer sedaj nisem član reprezentance že 3 leta, a moja želja je, da bom lahko v prihodnosti spet nastopal za Slovenijo. 

V prvi sezoni nastopanja ND Bilje v 2. SNL si se, še kot kadet, že priključil k članski ekipi in odigral prve minute na drugoligaških tekmah. Kakšni so bili takrat občutki, saj si bil najmlajši igralec v ekipi?

Na začetku je bilo veliko treme in strahu, ker sem bil zelo mlad in neizkušen v primerjavi z ostalimi igralci na igrišču. Potem s časom se je ta problem razblinil, saj s treningi in tekmami se privadiš na bolj moško igro. 

V predčasno zaključeni sezoni si zaigral tako za mladinsko kot za člansko ekipo Bilj. Med mladinci si bil z naskokom prvi strelec ekipe in drugi strelec 2. SML Zahod s 10 goli v 14 nastopih. Zbral si tudi 8 nastopov v 2. SNL in dosegel svoj prvi gol na uradni članski tekmi. To je bilo na srečanju 9. kroga v Beltincih, ob zmagi z 1:3. Kako komentiraš te dosežke?

Zadnjo sezono ocenjujem precej pozitivno saj sem bil najmlajši strelec 2. SNL, z mladinci pa bi lahko dal nekaj golov več. Ni bilo lahko začet sezono, ker sem se vračal po poškodbi, zaradi katere sem moral počivati 4 mesece. 

Želje in pričakovanja v prihajajoči sezoni?

Največja želja je čim več igrati in dati čim več golov. Pričakujem veliko konkurenco med soigralci za prvo enajsterico, kar me veseli, saj je konkurenca vedno pozitivna za naš nadaljnji razvoj. 

Thomas Breganti
Back To Top